Emberségek

Emberségek

Görögországi kaland előtti kalandok

2022. július 20. - Sarcmadillo

Idén nyáron végre eljutottunk Görögországba, ahol már az első napon, sőt, a szállás elfoglalása előtt (!) izgalmas, utólag tulajdonképpen vicces kalandokban volt részünk.

Meglepő módon fapados járatunk időben landolt a napsütéses reptéren, ahol a csomagjainkat is rekord idő alatt visszakaptuk. Busszal lehet bejutni a városközpontba: meg is találtuk a megállóban kígyózó sort. Úgy tűnt, minden flottul megy.

Némi várakozás után begördült a busz a megállóba, megindult a sor, és idővel mi is eljutottunk a napszemüveges, fehér szakállú buszsofőrhöz, aki ellenőrizte a jegyeket, majd angol nyelven mindenkit arra kért, hogy a túloldali csomagtartóba helyezze el a bőröndjét.

Hátracipeltük a két, jól megpakolt bőröndöt, és betettük a többi mellé. Ezután visszamentünk, és a jegyünk felmutatásával szálltunk volna fel a buszra. Csakhogy ekkor a sofőr közölte az egybegyűltekkel, hogy megtelt a busz, és legyünk szívesek kivenni a bőröndjeinket, különben nélkülünk utaznak Chaniába. Persze - megnyugtatásképpen - hozzátette, hogy hamarosan jön a következő járat. Ezt, gyanítom, senki nem hitte el.

Na de, több se kellett: futottunk hátra kimenteni a számunkra igencsak értékes bőröndjeinket! Közben együtt bosszankodtunk egy másik magyar párral, akik ugyanígy jártak.

Amikor visszakullogtunk a sebtében visszaszerzett javainkkal a túloldalra, meglepő kép tárult elénk: a sofőr szemrebbenés nélkül engedte felszállni a soron következő, újabb embereket!

Egy rövid szájtátás, majd káromkodás után mi is odaléptünk, és ismét a kezébe nyomtuk a jegyünket, mire közölte: Oké, akkor vigyék hátra a csomagokat a túloldali tárolóba! ...

Szerencsére jó vége lett a történetnek: megküzdöttünk érte, de végül sikerült feljutnunk a buszra, és a csomagjaink is megérkeztek velünk a célállomásra!

Másodszorra már okosan csináltuk: egyikünk a sofőr szeme előtt maradt (nehogy megint elfelejtsen), míg a másik elintézte a csomagokat a túloldalon.

Ám ezzel még nem értek véget az idegen országba érkezéssel kapcsolatos kihívások. Nem igazán tudom megmagyarázni, ami ezután történt, de arra hajlok, hogy a nagy meleg és az utazással járó fáradtság miatt.

A Kóbor Grimbuszt hátrahagyva bekapcsoltam a GPS-t a telefonomon, majd nekiindultunk a hőségben, hátunkon hátizsákkal, és a szűk kis járdákon zötykölődő bőröndökkel. A szállásadónkat korábban már informáltam a várható érkezésünk időpontjáról, és a buszról sms-t is küldtem neki, hogy hamarosan ott leszünk.

Amikor a telefonom jelezte, hogy közeledünk, meg is láttam egy kis öreg bácsit a járdán, hozzávetőlegesen a ház előtt. Nagyon megörültünk, és amikor hallótávolságba került, rá is köszöntem, majd angol nyelven megkérdeztem, hogy ő-e a házigazdánk (a konkrét nevére kérdeztem rá). Erre mosolyogva visszaköszönt - görögül! - és mondott még valamit, továbbra sem angolul. Kicsit meglepett, hogy alkohol szagú a lehelete, de ki vagyok én, hogy elítéljem? Más kultúra, más szokások. Az a lényeg, hogy a szállás rendben legyen.

Több, mint tíz évvel ezelőtt dolgoztam pár hónapig Görögországban, és akkoriban a nyelvet is elsajátítottam valamennyire, de a válaszából ezúttal sajnos csak a helló-t értettem. Miután befejezte a mondandóját, intett, majd továbbindult. Így hát mi is bőröndöstül sarkon fordultunk, és követtük. Időnként hátranézett, hogy jövünk-e.

Amikor kicsit túl sietősen, már-már udvariatlanul "rohanva" elért az utca végére, és ismét hátrasandított ránk, hirtelen gyanús lett nekem ez az egész. Először is: miért nem beszél angolul, amikor a levelezésünk úgy folyt? És miért tűnik úgy, hogy menekül előlünk?

Hirtelen fény gyúlt az agyamban, és rájöttem: nem is írtam be konkrét házszámot a GPS-be, sőt, még csak nem is abban az utcában vagyunk, ahol a ház van!

Mivel a konkrét címet csak később adta meg nekem a házigazda, sokáig a rá merőleges utcát vettem kiindulópontnak, amikor még otthon nézegettem a térképet, és az maradt benne a telefonom keresőjében...

Szerencsétlen random, görög bácsi pedig tényleg menekülni kényszerült a két külföldi őrült, alkoholista, és/vagy drogos elől, akiknek hiába mondta el világosan, hogy hagyják békén, ők több háztömbön keresztül üldözték!

Szegény tipikusan rosszkor volt rossz helyen - otthon biztosan bedobott még egy pohárka ouzot a nagy ijedségre!

 

 

 

Szájkendő

A minap ülök a villamoson, lehajtott fejjel nyomkodom a telefonom.

Észlelem, hogy leül valaki velem szemben, ugyanis roppant erős dohányszagot áraszt. Felnézek: egy középkorú férfi, maszkban, mint mindenki más. Visszatérek a telefonom képernyőjéhez.

Egyszer csak "orrfújás hangot" hallok. Ránézek a szemben ülő férfira, ugyanis felőle jött a hang. Abban a pillanatban megismétlődik az esemény.

Zsebkendő sehol, csak a maszk van az arca előtt...  Kétségbeesetten próbálok alternatívákat kigondolni arra, mi is történhetett az imént, a szemem látttára: Biztosan csak krákog vagy be van dugulva az orra, esetleg egyéb problémája van, azt nem csinálhatta, amit gondolok! Nem lehet!

Nem akarok többet ránézni, de nem bírom megállni: a szemem sarkából látom, hogy a maszkja alján a nyakát törölgeti egy zsebkendővel...

Petrezselyemgyökér

Hazaér a férfi a vásárlásból:

- Hoztam mindent, kivéve almát mert az nem volt szép, és fehérrépát, mert az meg nem volt nekik.

- Nem volt fehérrépa? - kérdezi a nő meglepetten. - Az nagyon furcsa. Biztos vagy benne?

- Volt valami olyasmi, de az volt hozzá kiírva, hogy "petrezselyemgyökér"...

A nő a fejéhez kap. Néz a férfira. Néz a szatyorra. Felnéz az "égre". Aztán hirtelen eszébe jut valami, és felcsillan a szeme:

- Petrezselyem is volt a listán...! - kiált fel győzedelmesen.

- Igen, igen, azt hoztam! És mivel mindig mondod, hogy ne hozzak haza felesleges zöldségrészeket, megkértem az egyik dolgozót, hogy vágja le nekem arról a fura gyökérről - teszi hozzá büszkén.

Ki van zárva

Úgy látszik, a sors értesítést kapott, hogy "emberségekről" írok blogot, ugyanis ma megajándékozott egy saját történettel.

A mai napon - péntekre való tekintettel - mindössze ketten voltunk bent az irodában, és a kollégám - megint csak péntekre, továbbá a főnöke távollétére való tekintettel - kivételesen egy órával hamarabb távozott. Úgy döntöttem, üsse kő, én is lelépek fél órával korábban. Spoiler alert: nem sikerült! Ehelyett 20 perccel később, kipirult arccal, leizzadva léptem ki az irodaházból.

Sikerült ugyanis kizárnom magam (az irodánkból). Miután mindent elpakoltam és összekészítettem a "korai" távozáshoz, úgy döntöttem, mégis kiugrom még egyszer a mosdóba indulás előtt. Szokásomhoz híven hagytam, hogy finoman becsapódjon mögöttem az ajtó. Aztán az oldalamhoz kaptam, és jött a dermesztő felismerés: már nem lifeg a derekamon a pittyentős belépő cucc! A táskám elejében lapul, a hétvégi pihenőhelyén. Pedig még meg is kérdeztem magam gondolatban, mielőtt eltettem: Biztosan nem megyek már ki táska nélkül az ajtón? Aztán megnyugtattam magam: Á, dehogy!...

Döbbenten állok a kihalt folyosón, a félhomályban: Na most mi lesz?? Először is megteszem, amiért nekiindultam - ha már ekkora áldozatot fogok hozni érte a nagyon is közeli jövőben...

Cikáznak a gondolatok a fejemben: Felhívjam az egyik kollégámat, hogy jöjjön be, és nyissa ki nekem? - Nem jó, bent maradt a telefonom..! Sőt, a maszkom is! De jó...

Pont velünk szemben van egy Üzemeltetés feliratú ajtó - bekopogok, ez mégis csak egy üzemeltetéssel kapcsolatos probléma. Nem reménykedem túlzottan, hogy van még benn valaki ilyenkor, de végül kijön egy férfi!... csak hogy eltiporja az álmomat: Nem, nincs kulcsuk az irodákhoz, és úgy általában nem tud segíteni a nyomoromon...

A takarítónő! Ő szokott nálunk járni! - csillan fel a szemem, ahogyan szép lassan árnyékot vet arcomra a diszkréten, de határozottan csukódó ajtó.

Irány a lift! De nincs maszkom... Szerencse, hogy ma garbós pulóverben jöttem! Felhajtom a szám elé (és ezzel egyidőben a fejem, hajam köré) - mókásan festek, de jobb, mint a semmi!

Hívom a liftet. Mi is a terv? Sorra járom a lejjebb lévő emeleteket, aztán ha nem találom meg a hölgyet, megyek a portára segítséget kérni. Belépek az érkező liftbe. Megnyomom a gombot. Elmosolyodok: legalább lesz mit megírnom a blogomon! Kinyílik az ajtó a 2. emeleten, kidugom a fejem, körbenézek, sehol senki. 1. emelet... semmi.

A földszinten vagyok, fejemet leszegve somfordálok a recepció irányába - úgy érzem magam, mint egy rossz gyerek, aki otthonhagyta a füzetét... Feljebb húzom a garbót az orromra - még hülyébben nézek ki -, és szégyellősen megkérdezem a pult mögött álldogáló, szemüveges fiatalembert, tud-e valamit irodakulcsokról, vagy esetleg a takarítónő jelenlegi tartózkodási helyéről.

Látja, hogy kínban vagyok, próbál segíteni: a kamerákon legutóbb a parkolók szintjén látta "rohangálni". De jó - mondom magamban. Abból "csak" három szint van! Kérdezem, meg tudja-e mondani, hányadik szinten keressem. Megosztja velem a legnagyobb valószínűségű tippjét...

Futok a lifthez, nyomom a gombot...tuti meg fogok fázni! Csilingel a lift, nyílik az ajtó - két oldalon két kijárat. Gyorsan döntök, sietek az egyikhez, rángatom az ajtót, nem nyílik... Egy pillanattal később eljut az agyamig a felismerés, a megoldás a problémámra: az autóval rendelkező emberek gombbal szokták nyitni, nem fizikai erővel. Látszik, hogy nincs autóm. Megnyomom a gombot (lassan indulhatnék gombnyomó versenyen!)... Értékes másodpercek vesztek el...végre kitárul az ajtó, hátrahőkölök - egy maszkos férfi néz közvetlen közelről az arcomba. Ő is hátrahőköl. Mindketten megijedtünk? - kérdezi derűsen. Mondom, Hát... igen. De kit érdekel ez most?! - gondolom magamban. Nem látott idelent egy takarítónőt? - szólok utána fennhangon. Én nem, de a Józsi biztosan tudni fogja - válaszolja. Befordulok a sarkon, két ember áll egy autónál, megszólítom őket, találkoztak-e a takarító hölggyel. Most ment fel a lifttel - hangzik a válasz.

Lever a víz. Kínomban nevetek.

Meredek a három liftajtóra. Három lift, tíz emelet. Egy pillanatra elmerengek: mekkora a valószínűsége annak, hogy valaha is megtalálom a takarító hölgyet, ha ő is folyamatosan mozog és én is...? Mintha szereplő lennék egy rossz vígjátékban... Talán az iroda előtt kellett volna maradnom...

Lemondóan megnyomom a gombot, nagy lassan megérkezik a lift. Mintha lenne vesztegetni való időm! 

A földszintre megyek először. Ismét látogatást teszek a portás fiúnál, hátha látott valamit a kamerákon. Átsuhan a fejemen a gondolat, hogy talán engem követett nyomon, ahogy észveszejtve rohangálok az irodaház emeletein a liftek között. Jól szórakozhat... Legalább ő. Nem látta azóta a takarító hölgyet, nincs remény.

Megyek a liftekhez. Lassan nevet adok nekik. Úgy tűnik, ez az irodaház lesz az új otthonom. Újra sorra veszem az emeleteket. Első emelet... semmi. Második emelet... semmi. Harmadik emelet, a mi irodánk szintje... elakad a lélegzetem, hirtelen csodálatos kép tárul elém: soha nem gondoltam volna, hogy valaha ennyire fogok örülni egy kék kukászsák látványának!

 

süti beállítások módosítása